Accident vascular cerebral

Accident vascular cerebral

ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Un accident vascular cerebral, sau accident cerebrovascular (AVC), apare atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este perturbat, cauzând moartea celulelor creierului. Fluxul de sânge poate fi compromis de o varietate de mecanisme.

Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral?

Atunci când celulele creierului sunt lipsite de oxigen, ele încetează să îşi îndeplinească sarcinile obişnuite. Simptomele care urmează unui accident vascular cerebral depind de zona creierului care a fost afectată şi de cantitatea de ţesut cerebral deteriorat.

Accidentele vasculare cerebrale mici nu pot provoca nici un simptom, dar pot deteriora în continuare ţesutul creierului. Aceste accidente vasculare cerebrale, care nu determină simptome sunt denumite accidente vasculare cerebrale silenţioase.

Potrivit Institutului Naţional de Tulburări Neurologice şi Accidente Vasculare Cerebral (NINDS) din SUA, acestea sunt cele cinci mari semne ale accidentului vascular cerebral:

- Amorţeală sau slăbiciune bruscă a feţei, mâinilor sau picioarelor, în special pe o parte a corpului. Pierderea mişcării voluntare şi / sau senzaţiei poate fi totală sau parţială. Mai poate fi asociată o senzaţie de furnicături în zona afectată;

-Confuzie bruscă sau probleme de vorbire sau înţelegere. Uneori, slăbiciunea în muşchii feţei poate provoca salivare;

-Probleme bruşte de vedere într-unul sau ambii ochi;

-Dificultăţi bruşte de mers, ameţeli, pierderea echilibrului sau a coordonării;

-Dureri severe de cap din senin, fără nici o cauză cunoscută.

Care sunt cauzele unui accident vascular cerebral?

Blocajul unei artere

Blocajul unei artere în creier de către un cheag (tromboză) este cauza cea mai frecventă a unui accident vascular cerebral. Partea creierului care este alimentat de vasul de sânge coagulat, ulterior este lipsit de sânge şi de oxigen. Ca urmare a lipsei sângelui şi oxigenului, celulele de pe acea parte a creierului mor şi partea corpului pe care o controlează nu mai funcţionează.

De obicei, o placă de colesterol într-un vas mic de sânge din creier care a provocat îngustarea treptată a vaselor de sânge se rupe şi începe procesul de formare a unui mic cheag de sânge.

Factorii de risc pentru vasele de sânge îngustate din creier sunt aceiaşi ca şi cele care cauzează îngustarea vaselor de sânge din inimă şi atacul de cord (infarctul miocardic).

- Îngustarea arterelor mici din creier poate provoca un accident vascular cerebral lacunar, (lacună înseamnă "spaţiu gol"). Blocarea unei singure arteriole poate afecta o suprafaţă mică a creierului care determină ca ţesutul să moară (infarct);

- Rigidizarea arterelor (ateroscleroză) care duc la creier. Există patru vase de sânge majore care alimentează creierul cu sânge. Circulaţia anterioară a creierului care controlează majoritatea activităţii motorii, de simţ, gândire, vorbire şi emoţie este furnizată de către arterele carotide. Circulaţie posterioară, care alimentează trunchiul cerebral şi cerebelul, care controlează părţile automate ale funcţiei cerebrale şi de coordonare, este furnizată de arterele vertebrobazilare.

Dacă aceste artere se îngustează, ca urmare a aterosclerozei, plăcii sau colesterolului, resturile se pot desprinde şi pluti în aval, înfundând aportul de sânge la o parte a creierului. Spre deosebire de accidentele vasculare cerebrale lacunare, părţi mai mari din creier pot pierde fluxul sanguin, iar acest lucru poate produce mai multe simptome decât un accident vascular cerebral lacunar.

- Embolie la creier de la inimă. În unele cazuri se pot forma cheaguri de sânge în interiorul inimii şi există posibilitatea ca acestea să se rupă şi să migreze (emboliază) la arterele din creier şi provoca un accident vascular cerebral.

Ruptura unei artere (hemoragie)

- Hemoragia cerebrală (sângerare în materia creierului). Motivul cel mai frecvent al sângerării în creier este hipertensiunea arterială necontrolată. Alte situaţii includ anevrisme care se dispersează sau rupturi sau malformaţii arterio-venoase (AVM), în care există o aglomerare anormală a vaselor de sânge care sunt fragile şi pot sângera.

Care sunt factori de risc:

· tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială),
· valoare ridicată a colesterolului,
· diabet zaharat,
· fumatul excesiv.

Tratament:

  1.       Cel mai bine in primele 3 luni este  sa folosim Noni, apoi se continua cu Zen Thonic sau cu Xanto Plus.
  2.       Oxy Max sau Low Deuterium Oxy Cristal sunt de asemenea recomandate.
  3.       Resveratrol Plus, Mega qProtect, qProtect, CoQ10 imbunatatesc circulatia sanguina– se alege una din ele in functie de afectiune de baza.
  4.       Daca se ia Mega qProtect nu se mai da Energy Memory,  importante sunt primele produse.

 

ORGANIC NONIZENTHONICXANTOPLUS  OXYMAXLOWDEUTERIUMEnergy&Memory

  • Noni 2x30ml/zi
  • Zenthonic 2x30ml/zi
  • Xanto Plus 2x1/zi
  • Oxy Max 30-60 pic/zi
  • Low Deuterium 3x10pic/zi
  • Energy&Memory 2x1/zi                                                                                                                  


Distribuie daca ti-a placut...

2654 Comments